Henna Pohjola – tunnus

Oman tunnuksen suunnittelu lähti liikkeelle tarpeesta saada teosten signeeraukseen merkki, leimasin. Koen tavanomaisen signeerauksen häiritsevän teoksen autenttisuutta, joten olen jättänyt teokseni signeeraamatta tai tehnyt signeerauksen teosteni taakse pyydettäessä.

Työskentelen usein paperille ja käytän työvälineenä piirrintä, esimerkiksi lyijykynää. Olen tutkinut taiteessani kiinalaista kulttuuria, sen perinteisen taiteen traditiota ja symboliikka. Tämä kuvamaailma on ollut esteettisesti kiehtovaa ja täynnä kauniita merkityksiä.

Kiinalaisessa taiteessa signeerausmerkkinä käytetään usein sinettiä tai leimaa (Kaō). Näin teos saa näkyvän provonienssin ja lisäarvon. Nämä sinetit ovat tehty kivestä tai puusta ja niissä käytetään punaista tussia tai sinooperitahnaa. Tunnukseni suunnittelussa lähdin liikkeelle näistä lähtökohdista. Yhdistin nimikirjaimeni H ja P monogrammiksi, josta syntyi minulle merkityksellinen tunnus ja symboli. Tunnuksessani on kolme punaista lankaa. Kiinassa punainen väri symboloi iloa, ja numero kolme kuvaa elämistä ja syntymistä. Tunnuksestani muodostuu myös ornamentti, jossa punaiset elämää ja syntymää symboloivat langat kiehtoutuvat toisiinsa ja kasvattavat kokoaan koko elämäni ajan.

Tunnus, kirjelomake, variaatio tunnuksesta, käyntikortti, kirjekuori, kansio, ornamentti tunnuksesta ja leimasimen kuviosuunnitelma.

hennapohjola

Tunnus, nimestä Henna Pohjola.

HennaPohjola_tunnus

Variaatio tunnuksesta.