OSA SALATTU TOTUUS -TAIDENÄYTTELYSTÄ PUNKAHARJUN KIRJASTOSSA 8.12.2020-29.1.2021

Lämpimästi tervetuloa!

Kun vierailet kirjastossa, pyydämme huomioimaan turvavälit ja hyvän käsihygienian. Suosittelemme kasvomaskin käyttöä. Tulethan kirjastoon vain terveenä.

Punkaharjun kirjasto
Tehtaantie 5
58500 Punkaharju

Teoksen tiedot: Henna Pohjola: Sisko, Ma Xuehongin muotokuva, 2018. Lyijykynä paperille, 204 x 140 cm. Kuva: Heikki Reponen

Näyttely kertoo Falun Gongin harjoittajien rohkeudesta pitää kiinni vakaumuksestaan Kiinan valtion vainon alla. Näyttely on jatkoa Galleria Heinossa, Helsingissä nähdylle yksityisnäyttelylleni vuonna 2017. Salattu totuus -taidenäyttely on tämän jälkeen kiertänyt eri puolilla Suomea. Nyt Punkaharjun kirjastossa nähtävänä on osa teoskokonaisuudesta. Galleria Heinon Salattu totuus -taidenäyttelyyn voit tutustua tästä linkistä.

Tiedote:

Falun Gong (Falun Dafa) on perinteinen kiinalainen mielen ja kehon harjoitusmenetelmä. Sen toi julkiseksi Li Hongzhi vuonna 1992 ja sitä harjoitetaan tänä päivänä noin sadassa maassa. Harjoitus on maksutonta eikä siihen liity uskonnollisia muodollisuuksia, palvontaa tai jäsenyyttä. Vuonna 1993 Kiinan kansallisen turvallisuuden ministeriön julkaisu ylisti Li’tä ”Kiinan kansan perinteisten rikollisuuden vastaisten hyveiden edistämisestä, yhteiskunnallisen järjestyksen ja turvallisuuden suojelusta sekä rehtiyden edistämisestä yhteiskunnassa”. Zhuan Falunin (Falun Gongin pääteos) julkaisutilaisuus pidettiin tammikuussa 1995 ja siitä tuli Kiinassa bestseller. 

Näyttelyn lähtökohta pohjautuu Kiinan kommunistisen puolueen (KKP) vuonna 1999 aloittaman Falun Gongin vaino- ja propagandakampanjan taustohin. 

Harjoituksen olennaisen osa on oman itsen kehittäminen noudattamalla universaaleja periaatteita Totuudenmukaisuus (眞, Zhēn), Myötätunto (善, Shàn) ja Kärsivällisyys (忍, Rěn). Tällä tavoin kukin harjoittaja pyrkii parantamaan omaa luonteenlaatuaan, jota kiinaksi kutsutaan sanalla xinxing (”sydämen luonne”). Falun Gongiin kuuluu myös neljä hidasliikkeistä seisomaharjoitusta sekä istumameditaatioharjoitus. 

Vaikka Falun Gong nautti aluksi Kiinan viranomaisten huomattavaa suosiota edustaen maan historiaan syvästi juurtunutta hengellistä ja moraalista traditiota, pian 1990-luvun puolivälin jälkeen Kiinan hallitus alkoi pitää sitä potentiaalisena uhkana. Syinä olivat Falun Gongin harjoittajien valtava määrä – vuonna 1999 harjoittajia oli yli 70 miljoonaa, mikä ylitti Kiinan kommunistipuolueen kokonaisjäsenmäärän – menetelmän riippumattomuus Kiinan valtiosta sekä Falun Gongin moraalinen ja hengellinen sisältö, joka asetti sen ristiriitaan virallisen ateistisen ideologian kanssa. Yhdeksi syyksi epäillään myös olleen silloisen Kiinan presidentin Jiang Zeminin tunteman henkilökohtaisen kateuden Li Hongzhi’ta kohtaan. 

Vaino alkoi 20. heinäkuuta 1999, ja 30. marraskuuta 1999 presidentti Jiang Zemin antoi ohjeet Kiinan hallintokoneistolle: ”Mustatkaa heidän maineensa, saattakaa heidät vararikkoon ja tuhotkaa heidät fyysisesti”. Vaino on jatkunut yli 20 vuotta, jonka aikana harjoittajia on pidätetty ja vangittu laittomasti. Heitä on kidutettu, aivopesty ja alistettu pakkotyöhön, ja räikein ilmentymä vainosta ovat elinryöstöt eläviltä Falun Gongin harjoittajilta. Osa kiinalaisista harjoittajista elää maanpaossa Manner-Kiinan ulkopuolella. 

Näyttelyssä on esillä kaksi kookasta muotokuvapiirrosta Suomessa asuvista Falun Gongin harjoitta- jista. Olen pyrkinyt tuomaan muotokuvissa esiin heidän olennaisimpia piirteitään liittämällä kuviin asioita, jotka toimivat eräänlaisina tunnusmerkkeinä ja johdattavat katsojan huomion heidän persoonaansa, ajatusmaailmaansa ja elämäänsä. Olen pohtinut teoksissani ikonoklasmin merkitystä muotokuvan genressä, sitä, miten muotokuvasta voi tulla niin voimakas henkilön asemaan liittyvä symboli, että sen esittäminen pyritään kieltämään. Piirroksissani voi nähdä viitteitä muotokuvatai- teen historiaan kuten renessanssitaiteen ihmis- ja tilakuvauksiin. Teosten osana on teksti, tapa, joka oli tyypillinen jo 1600-luvun muotokuvissa. Tekstit ovat kertomuksia harjoittajien vainokokemuk- sista. 

Teosteni taustoihin liittyy se, että olen tehnyt puolisoni Heikki Reposen kanssa ihmisoikeustyötä Falun Gongin vainon lopettamiseksi Kiinassa. Näyttelyn yhtenä kerronnallisena elementtinä nähdään sarja hänen dokumenttivalokuviaan ihmisoikeustyöstä. 

Vancouverilainen elokuvantekijän Leon Leen on tehnyt Falun Gongin vainosta ja elinryöstöistä palkitun dokumenttielokuvan nimeltä Human Harvest. Dokumentti on aiemmin esitetty osana näyttelyä.

Henna Pohjola

Dokumentti on katsottavissa osoitteessa www.humanharvestmovie.com 

Human Harvest -elokuvadokumentti traileri 2016.
Henna Pohjola - Salattu Totuus / The Hidden Truth / 被隐瞒的真相 9.9.– 8.10.2017 - Galleria Heino
Teostiedot: Henna Pohjola, Äiti, Liu Jirongin muotokuva, 2016. Lyijykynä paperille, 229 x 149 cm. Heinon taidesäätiön kokoelma. Kuva: Heikki Reponen

Henna Pohjola
Teostiedot: Henna Pohjola, Jälleennäkeminen, Zhiping Wu`n ja Luoxin Zhu`n muotokuva, 2017. Lyijykynä ja hiili paperille, 243 x 145 cm. Kuva: Heikki Reponen
Henna Pohjola  
Salattu Totuus / The Hidden Truth   9.9.– 8.10.2017 
被隐瞒的真相
Falun Gongin vainon uhrien muistoa kunnioittaen 2017, vas. Henna Pohjola, Zhiping Wu & Luoxin Zhu, Liu Jirong, Shi Janni & James, Liu Yumei, Wang Jie, Gao Lei & Gao Xinhui Kristiina. Kuva: Heikki Reponen