Taidekeskus Salmela 8.6.-11.8.2019

Salmelan 30-vuotisjuhlavuoden kunniaksi Domanderin näyttelyalueella Apteekkitalossa on esillä teoskokoelmia aikaisemmin Salmelan nuoreksi taiteilijaksi valituilta taiteilijoilta. Esillä olevat kesän nuoret taiteilijat ovat Ilkka Lammi (2000), Henna Pohjola (2002), Pekka Parviainen (2009), Tiina Suikkanen (2014), Kia Taegen (2015), Johanna Lumme (2016) ja Essi Peltonen (2017).

Vanha Apteekkitalo Domanderin näyttelyalueella. Kuva: Jenni Höök.

Teoskokoelma

Teoskokoelmani nimeltä Kukkien kieli koostuu viidestä kukkamaalauksesta ja kuudesta muusta kukka-aiheisesta teoksesta. Useimmat teoksista on toteutettu piirtäen. Lisäksi Taidekeskus Salmelan pihalla sijaitsevassa C. L. Engelin (1778-1840) suunnittelemassa puisessa huvimajassa on esillä vuonna 2018 valmistunut ja Taidekeskus Salmelassa julkistettu muotokuva Matti Nykäsestä.

Kukkien kieli

Asetelma on taiteenlajina klassinen, eikä se ole menettänyt vuosisatojen jälkeenkään ajankohtaisuuttaan. Asetelmalla on monta tuttua nimeä, kuten Memento mori, Still life, Still-leven, nature reposée, nature inanimée, nature morte tai hiljaiselo. Taiteenlajina se merkitsee minulle esteettistä tai klassista sommitelmaa, käsityötaitoa, taituruutta ja kerrostumaa historiasta sisältäen symboliikkaa ja tarinoita.

Luonnonläheisyys oli minulle lapsena itsestäänselvyys – keräsin kesät kukkia itä-Suomessa, sidoin kukka-asetelmia ja unelmoin. Kiinnostus kukka-asetelmiin juontaa juurensa lapsuuteeni. Rakkaus kukkiin on säilynyt ja muistot huolettomista kesäpäivistä. 

Willow tree hanging o`er, 2018.  Piirros paperille, sekatekniikka, n. 89,5 x 80 cm.
Willow tree hanging o`er, 2018
Piirros paperille & sekatekniikka
89,5 x 80 cm

Olen aiemmin piirtänyt asetelmia, mutta ne ovat olleet osana suurempaa kokonaisuutta teoksessa ja korostaneet ihmisen toimintaa. Sommittelen ja sidon piirrosteni kukka-asetelmat ja asetelma syntyy usein kodin läheisistä esineistä. Teokseni eivät ole realistia kopioita vaan ne ovat tulkintoja, joista välittyy luonteenpiirteitäni, ajatuksiani, tunteitani ja mielialojani. Niiden takaa voi löytää piilotettuja merkityksiä. Kukkapiirrosteni kuvakulma on tavallisesti yläviistosta, ja esineet ovat selkeästi erilleen aseteltuina, mikä oli jo varhainen ja yleistynyt esitystapa asetelmamaalauksen historiassa. Kukilla on merkityksiä ja niillä voi viestiä. Esimerkiksi Ikebana kukkasymboliikan hienostuneella käytöllä harjoitetaan ja kehitetään elämänviisautta, ja tekijän tunteet ja luonne näkyvät asetelmassa. 

Teoksissani voi siis nähdä tietoisia viittauksia historiaan, mutta myös löytää intuitiivisen, leikkisän ja uteliaan lapsen, joka haaveili lapsuutensa kesinä mitä kauneimmasta kukkakimpusta. Leikkisä lapsi kuvaa minulle irtautumista opituista kaavoista – se kuvaa intuitiivistä luovuutta. 

Tavallisesti asetelmissa on käytetty trompe l´oil-tekniikkaa, minulle luontevampi väline on piirrin.

Tunnelmia Apteekkitalosta

Sivun alkuun.