Varkauden kirjaston näyttelytilassa 4.-28.8.2020

SALATTU TOTUUS -TAIDENÄYTTELY

Lämpimästi tervetuloa avajaisiin
4.8.2020 Klo 16-18.00

VARKAUDEN KAUPUNGINKIRJASTO
Osmajoentie 1
78200 VARKAUS

Teoksen tiedot: Henna Pohjola: Sisko, Ma Xuehongin muotokuva, 2018. Lyijykynä paperille, 204 x 140 cm. Kuva: Heikki Reponen

Näyttelyni lähtökohta pohjautuu Kiinan kommunistisen puolueen (KKP) vuonna 1999 aloittaman Falun Gongin vaino- ja propagandakampanjan taustohin.

Falun Gong (Falun Dafa) on perinteinen kiinalainen mielen ja kehon harjoitusmenetelmä. Sen toi julkiseksi Li Hongzhi vuonna 1992 ja sitä harjoitetaan tänä päivänä noin sadassa maassa. Harjoitus on maksutonta eikä siihen liity uskonnollisia muodollisuuksia, palvontaa tai jäsenyyttä.

Vuonna 1993 Kiinan kansallisen turvallisuuden ministeriön julkaisu ylisti Li’tä ”Kiinan kansan perinteisten rikollisuuden vastaisten hyveiden edistämisestä, yhteiskunnallisen järjestyksen ja turvallisuuden suojelusta sekä rehtiyden edistämisestä yhteiskunnassa”. Zhuan Falunin (Falun Gongin pääteos) julkaisutilaisuus pidettiin tammikuussa 1995 ja siitä tuli Kiinassa bestseller.

Harjoituksen olennaisen osa on oman itsen kehittäminen noudattamalla universaaleja periaatteita Totuudenmukaisuus (眞, Zhēn), Myötätunto (善, Shàn) ja Kärsivällisyys (忍, Rěn). Tällä tavoin kukin harjoittaja pyrkii parantamaan omaa luonteenlaatuaan, jota kiinaksi kutsutaan sanalla xinxing (”sydämen luonne”). Falun Gongiin kuuluu myös neljä hidasliikkeistä seisomaharjoitusta sekä istumameditaatioharjoitus.

Vaikka Falun Gong nautti aluksi Kiinan viranomaisten huomattavaa suosiota edustaen maan historiaan syvästi juurtunutta hengellistä ja moraalista traditiota, pian 1990-luvun puolivälin jälkeen Kiinan hallitus alkoi pitää sitä potentiaalisena uhkana. Syinä olivat Falun Gongin harjoittajien valtava määrä – vuonna 1999 harjoittajia oli yli 70 miljoonaa, mikä ylitti Kiinan kommunistipuolueen kokonaisjäsenmäärän – menetelmän riippumattomuus Kiinan valtiosta sekä Falun Gongin moraalinen ja hengellinen sisältö, joka asetti sen ristiriitaan virallisen ateistisen ideologian kanssa. Yhdeksi syyksi epäillään myös olleen silloisen Kiinan presidentin Jiang Zeminin tunteman henkilökohtaisen kateuden Li Hongzhi’ta kohtaan.

”Mustatkaa heidän maineensa, saattakaa heidät vararikkoon ja tuhotkaa heidät fyysisesti”.

Vaino alkoi 20. heinäkuuta 1999, ja 30. marraskuuta 1999 presidentti Jiang Zemin antoi ohjeet Kiinan hallintokoneistolle: ”Mustatkaa heidän maineensa, saattakaa heidät vararikkoon ja tuhotkaa heidät fyysisesti”. Vaino on jatkunut yli 20 vuotta, jonka aikana harjoittajia on pidätetty ja vangittu laittomasti. Heitä on kidutettu, aivopesty ja alistettu pakkotyöhön, ja räikein ilmentymä vainosta ovat elinryöstöt eläviltä Falun Gongin harjoittajilta. Osa kiinalaisista harjoittajista elää maanpaossa Manner-Kiinan ulkopuolella.

Näyttelyssä on esillä muotokuvapiirroksia Suomessa asuvista Falun Gongin harjoittajista. Olen pyrkinyt tuomaan muotokuvissa esiin heidän olennaisimpia piirteitään liittämällä kuviin asioita, jotka toimivat eräänlaisina tunnusmerkkeinä ja johdattavat katsojan huomion heidän persoonaansa, ajatusmaailmaansa ja elämäänsä. Olen pohtinut teoksissani ikonoklasmin merkitystä muotokuvan genressä, sitä, miten muotokuvasta voi tulla niin voimakas henkilön asemaan liittyvä symboli, että sen esittäminen pyritään kieltämään.

Piirroksissani voi nähdä viitteitä muotokuvataiteen historiaan kuten renessanssitaiteen ihmis- ja tilakuvauksiin. Teosten osana on teksti, tapa, joka oli tyypillinen jo 1600-luvun muotokuvissa. Tekstit ovat kertomuksia harjoittajien vainokokemuksista.

Teosteni taustoihin liittyy se, että olen tehnyt puolisoni Heikki Reposen kanssa ihmisoikeustyötä Falun Gongin vainon lopettamiseksi Kiinassa. Näyttelyn yhtenä kerronnallisena elementtinä nähdään sarja hänen dokumenttivalokuviaan ihmisoikeustyöstä.

Human Harvest -dokumenttielokuvan traileri.

Osaksi näyttelyä olen valinnut Vancouverilaisen elokuvantekijän Leon Leen dokumenttielokuvan nimeltä Human Harvest. Falun Gongin vainosta ja elinryöstöistä kertova dokumentti voitti Peabody-palkinnon vuonna 2014 ja se on tämän jälkeen saanut useita muita palkintoja.

Salattu totuus -näyttely Varkauden kaupungin kirjastossa on jatkoa Galleria Heinossa nähdylle yksityisnäyttelylle vuonna 2017. 

Henna Pohjola

Kuva / Photo / 照片: Heikki Reponen, 2017
Maailma kylässä -festivaaleilla. Zhaohuan Jin (vas.), Zhaoyu Jin, Chen Zhenping, Henna Pohjola ja Elias Outakivi. Kuva: Heikki Reponen, 2016
Henna Pohjola - Salattu Totuus / The Hidden Truth / 被隐瞒的真相 9.9.– 8.10.2017 - Galleria Heino
Teoksen tiedot: Henna Pohjola, Äiti, Liu Jirongin muotokuva, 2016.
Lyijykynä paperille, 229 x 149 cm. Heinon taidesäätiön kokoelmat. Kuva: Heikki Reponen