Winter Collection 27.11.-20.12.2020

Winter Collection -näyttely esittelee 15 gallerian taiteilijan teoksia. Esillä on valikoima erilaisia tyylejä, teemoja ja eri tekniikoin tehtyjä teoksia: maalausta, valokuvaa, piirustusta ja grafiikkaa. 

Valokuvataiteilijoista Axel Antas kuvaa teoksessaan sukupuuttoon kuollutta muuttokyyhkyä 1800-luvulla eläneen kuuluisan valokuvaajan Eadweard Muybridgen liikettä kuvaavien kuvasarjojen hengessä. Teoksen nimi Martha viittaa viimeiseen eläintarhassa vuonna 1914 kuolleeseen muuttokyyhkyyn. Sami Parkkisen Limbo-sarjan valokuvat kommentoivat kulutusyhteiskuntaa: auton kiiltävä kuori ja asfaltille läikähtänyt polttoaine ovat saaneet uuden roolin maalauksellisina ei-esittävän taideteoksen rakennusosina.

Elina Brotheruksen valokuvat ovat hänen uusimmasta Korsikan saarella kuvaamastaan Sebaldiana.Memento Mori-sarjasta. Valokuvasarjan innoittajana on toiminut kirjailija W.G.Sebaldin tekstit Korsikasta. Sebaldin Campo Santo kirjasta tuli Brotherukselle opas Korsikaan, sen metsiin, rannoille, vuorille ja myös perinteisiin hautapaikkoihin ihmisten omilla pihoilla ja maatiloilla, jossakin erityisessä paikassa, ison puun juurella tai vuorenrinteellä. Tämän johdattamana Brotherus alkoi etsiä kuviinsa kauniita paikkoja, jotka olisivat voineet toimia hautapaikkoina edesmenneille.

Marja Pirilän camera obscura-tekniikalla kuvaamassa unenomaisessa valokuvassa huoneen sisätilaan heijastuu kuva ulkotilan kesäisestä maisemasta. Martti Jämsä on kuvannut yksittäisiä ja näin symboliarvoltaan korostuvia esineitä: joulupukin naamarin, joulukuusen tähden, lautasen ja lusikan. Joulun aikaan virittävät myös Stiina Saariston suuret grafiikat rukoilevasta maallisesta enkelistä. Henna Pohjolan piirtämissä asetelmallisissa kukkakimpuissa on piilotettua symboliikkaa ja Mika Karhun piirustusten taustalla on traagisia yhteiskunnallisia historian kerrostumia.

Petri Hytönen on värittänyt vanhoista postikorteista vedostamiaan mustavalkoisia kuvia ja Anne Tompuri on jatkanut Kasvot-maalaustensa sarjaa. Topi Ruotsalainen on maalannut urbaanin ihmisjoukon ja Antti Tanttu on kuvannut puupiirroksissaan yksittäisiä ihmisiä erilaisissa elämän tilanteissa. Markku Laakson taianomaisessa kaksostyttöjä kuvaavassa maalauksessa taustalla näyttäytyy kansallisromanttinen talvinen metsä.

Samu Raatikaisen pistemaalaustekniikalla tehty maalaus leikittelee pinnan tekstuurilla sekä valoilla ja varjoilla. Alvar Gullichsenin teokset puhuvat universaalien geometristen muotojen abstraktia kieltä. Maalausten kuviot luovat tilan ympärilleen, kuin näyttämön valoineen ja varjoineen.

Rauli Heino