salattu totuus

GALLERIA HEINO, HELSINKI | 9.9.2017 – 8.10.2017

Näyttelyni lähtökohta pohjautuu tutkimustyöhöni Kiinan kommunistisen puolueen (KKP:n) vuonna 1999 aloittaman Falun Gongin vaino- ja propagandakampanjan taustoista.

Falun Gong (tunnetaan myös nimellä Falun Dafa) on perinteinen kiinalainen mielen ja kehon harjoitusmenetelmä. Sen toi julkiseksi Li Hongzhi vuonna 1992 ja sitä harjoitetaan tänä päivänä noin sadassa maassa.

Harjoitus on maksutonta eikä siihen liity uskonnollisia muodollisuuksia, palvontaa tai hierarkiaa. Harjoituksen olennaisin osa on omien ajatusten ja luonteenlaadun parantaminen noudattaen kolmea periaatetta: Totuudenmukaisuus, Myötätunto ja Kärsivällisyys (Kiin. Zhēn-Shàn-Rěn). Falun Gongiin kuuluu myös neljä hidasliikkeistä seisomaharjoitusta sekä yksi istumameditaatioharjoitus.

Falun Gong nautti aluksi Kiinan viranomaisten vankkaa suosiota, mutta pian 1990-luvun puolivälin jälkeen Kiinan hallitus alkoi pitää sitä uhkana. Syynä oli mm. Falun Gongin riippumattomuus Kiinan valtiosta sekä sen harjoittajien valtava määrä: Vuonna 1999 harjoittajia oli yli 70 miljoonaa. Marraskuun 30. päivänä 1999 presidentti Jiang Zemin antoi ohjeet Kiinan hallintokoneistolle tuhota Falun Gong. Vaino on kestänyt yli 18 vuotta ja miljoonat kiinalaiset Falun Gongin harjoittajat ovat joutuneet ihmisoikeusloukkauksien kohteeksi.

Näyttelyssä on esillä seitsemän suurta muotokuvapiirrosta Suomessa asuvista Falun Gongin harjoittajista. Olen pyrkinyt tuomaan muotokuvissa esiin heidän olennaisimpia piirteitään liittämällä kuviin asioita, jotka toimivat eräänlaisina tunnusmerkkeinä ja johdattavat katsojan huomion heidän persoonaansa, ajatusmaailmaansa ja elämäänsä. Olen pohtinut teoksissani ikonoklasmin merkitystä muotokuvan genressä, sitä, miten muotokuvasta voi tulla niin voimakas henkilön asemaan liittyvä symboli, että sen esittäminen pyritään kieltämään. Piirroksissani voi nähdä viitteitä muotokuvataiteen historiaan kuten renessanssitaiteen ihmis- ja tilakuvauksiin. Teosten osana on teksti, tapa, joka oli tyypillinen jo 1600-luvun muotokuvissa. Tekstit ovat kertomuksia harjoittajien vainokokemuksista.

Pohdin teoksissani myös perinteisten arvojen ja kulttuurien tuhoutumista. Teosten toteutuksellisena lähtökohtana on ollut Zhēn-Shàn-Rěn -taiteen eettiset arvokysymykset ja ajattelutapa, jossa korostetaan ammatillista taituruutta ja esteettisiä päämääriä. Teokset on toteutettu harjoittajien arvomaailmaa kunnioittaen.

Teosteni taustoihin liittyy vahvasti se, että olen tehnyt elämänkumppanini Heikki Reposen kanssa ihmisoikeustyötä Falun Gongin vainon lopettamiseksi Kiinassa. Näyttelyn yhtenä kerronnallisena elementtinä nähdään sarja hänen dokumenttivalokuviaan ihmisoikeustyöstä.

Osaksi näyttelyä olen valinnut Vancouverilaisen elokuvantekijän Leon Leen dokumenttielokuvan nimeltä Human Harvest. Falun Gongin vainosta ja elinryöstöistä kertova dokumentti voitti Peabody-palkinnon vuonna 2014 ja se on tämän jälkeen saanut myös useita muita palkintoja.

Henna Pohjola

Leon Leen dokumenttielokuva nimeltä Human Harvest on Falun Gongin vainosta ja elinryöstöistä kertova dokumentti, joka esitettiin osana Salattu totuus -näyttelyä.

Äiti, Liu Jirongin muotokuva, 2016
Lyijykynä paperille, 229 x 149 cm

Pääset tutustumaan näyttelyyn klikkaamalla painiketta.

Liu Jirongin muotokuvan vainokertomus

Nimeni on Liu Jirong ja olen 75-vuotias. Olen kotoisin Dalianin maakunnasta Kiinasta. Olen harjoittanut Falun Gongia vuodesta 1997 alkaen, ja harjoituksen myötä terveydentilani ja elämänlaatuni paranivat huomattavasti.

Kun Kiinan kommunistinen puolue (KKP) aloitti Falun Gongin vainon heinäkuussa 1999, perheeni ei saanut elää enää rauhassa. Usein toistuvat, laittomat pidätykset ja kotietsinnät rasittivat perheeni elämää. Myös puhelintani kuunneltiin ja päivittäistä elämäämme tarkkailtiin.

Tuona aikana minut tuomittiin laittomasti vuodeksi pakkotyöleirille, jonka jälkeen minut lähetettiin aivopesukeskukseen. Ainoa syy kaikkiin näihin kärsimyksiin oli, etten ollut halukas luopumaan vakaumuksestani Falun Dafan periaatteisiin – Totuudenmukaisuus, Myötätunto ja Kärsivällisyys.

Vuosia kestäneen epävakaan elämän ja loputtoman häirinnän vuoksi mieheni joutui usein sairaalahoitoon. En voinut pitää miehestäni huolta, koska olin joutunut jättämään kotini vainon vuoksi.

Vanhin tyttäreni on myös Falun Gongin harjoittaja, ja hän on tällä hetkellä laittomasti vangittuna pakkotyöleirille.